Historiek VZW Cartelvissers


De club is ontstaan in het jaar 1958 toen enkele fervente vissers uit Willebroek een clubje stichtten in de toenmalige Kaasstraat, achter Denaeyer, die dan hun lijntje gingen uitsmijten in de vaart. Na enkele jaren -het ledenaantal was dan ook al redelijk gegroeid- werd café "De Bollebaan" aan de Molenstraat het eerste clublokaal.


Na verloop van tijd kreeg men de kans een vijver te huren in Heindonk en enkele jaren later volgde de  mogelijkheid om de put aan te kopen. Vanaf dan beschikten de Cartelvissers eindelijk over een eigen viswater, dat bovendien goed gelegen was is een natuurlijke en rustige omgeving.

Rond 2010 kwam het slechte nieuws van de dienst Waterwegen en Zeekanaal: de club en vijver zouden worden onteigend voor het gecontroleerde overstromingsgebied, het zogenaamde "Sigma plan ten Vierendelen".  Een fusie met andere visclubs uit de omgeving zag het bestuur niet zitten. De Cartelvissers wilden hun eigenheid behouden met een eigen vijver, liefst in Heindonk.

Vermits de dienst Waterwegen en Zeekanaal ook eigenaar was van de omliggende gronden en dank zij de goede samenwerking met het toenmalige gemeentebestuur werd het mogelijk om een vijver te laten graven en een (prachtig) chalet met terras te vergunnen op onze huidige lokatie aan de Kleine Bergen 11A in Heindonk. De vijver werd gegraven door de dienst Waterwegen en Zeekanaal en wordt nog steeds door ons gepacht. De ruwbouw van het chalet werd uitbesteed, de binnenafwerking werd volledig gerealiseerd door de leden van Cartel zelf.  Na wat problemen over de toegankelijkheid van de vijver konden de Cartelvissers eindelijk opnieuw hun geliefde sport beoefenen aan een mooie nieuwe visvijver. Op het terras kan je bovendien genieten van de zon en de mooie natuur, wat in de zomer heel wat fietsers en wandelaars verleidt tot een korte pauze en het drinken van een frisse pint.

Het ledenaantal is inmiddels sterk toegenomen wat onze toekomst verzekert en tal van mogelijkheden biedt. Inkomsten van de verschillende viswedstrijden en eetfestijns (zie evenementen) worden opnieuw geinvesteerd in de accomodatie en laten ons toe het visbestand op peil te houden, wat het visplezier ongetwijfeld ten goede komt.


Als huidig voorzitter mag ik dan ook fier zijn op hetgeen onze voorgangers reeds gepresteerd hebben in het verleden. Samen met het bestuur en de leden zal ik me inspannen om de club verder uit te bouwen en een 2de thuis te geven aan al onze vissers.


Jef Moens
Voorzitter